Kan kleuring je haar beschadigen?

Haarkleurmiddelen kunnen haarbeschadiging veroorzaken. Het oefenen van haarvriendelijke technieken zoals het beperken van warmtestyling en het conditioneren van het haar kan schade waar mogelijk helpen minimaliseren. Dit komt omdat de kleurstof de eiwitten en lipiden in het haar kan aantasten, die bijdragen aan de gezondheid van het haar. Veranderingen in de binnen- en buitenstructuur van de haarschacht kunnen het haar beschadigen, waardoor het kwetsbaar wordt en vatbaar is voor breuk, wat uiteindelijk kan resulteren in dunner wordend haar of haaruitval in gebieden.

Lees meer over wat kleur met je haar doet op onze 8 veelgestelde vragen over het kleuren van je haarpost. Nadat de melanine (kleur in je haar) is verwijderd, wordt de nieuwe permanente kleur toegevoegd aan de haarcortex. De pigmenten die verantwoordelijk zijn voor de natuurlijke haarkleur bevinden zich onder de nagelriem, dus om bij die natuurlijke pigmenten te komen en nieuwe kleur af te zetten, moet de nagelriem opzwellen om haarkleur binnen te laten, vertelt Valerie George, co-host van The Beauty Brains en een haarkleurchemicus, aan Bustle. Zodra die nagelriemen sluiten na het kleurproces, zitten de haarkleurstofmoleculen vast in de haarvezel, legt George uit.

Om schade door haarverf te minimaliseren of haar aan te vullen, kunnen mensen haarkleurmiddelen kiezen die conditioners bevatten. Haarbeschadiging kan bij elk haartype voorkomen, omdat het de binnen- en buitenstructuur en make-up van het haar beïnvloedt. Haarkleuring, is dat haarkleuring het haar opent en vervolgens kleurmoleculen er weer in doet, en de nagelriem weer dicht laat, legt Bender uit. Bovendien kan het wassen van je haar met lauw of koud water en het afwerken van het shampooproces met een scheutje koud water de schade verminderen die heet water veroorzaakt.

Haarkleurmiddelen kunnen het haar verzwakken, maar mensen kunnen voorzorgsmaatregelen nemen om mogelijke schade te minimaliseren als ze er nog steeds voor kiezen om hun haar te verven. Het peroxide dat voor het bleekproces wordt gebruikt, droogt extreem uit tot het haar en is de reden waarom gekleurd haar een stroachtige textuur kan krijgen. Dit is hetzelfde proces dat wordt gebruikt bij het lichter maken van het haar, behalve dat een nieuwe kleurstof na het bleken niet aan de haarschacht hoeft te worden gehecht. Er zijn ook verschillende soorten alcoholen en conditioners kunnen ook aanwezig zijn in haarkleurproducten.

Het overspoelt het haar met intens vocht en helpt zichtbare schade te herstellen, dus hier zijn er een paar om in te slaan. Demi-permanente kleuren dringen daarentegen slechts gedeeltelijk door in de structuur, waarbij de meeste kleurstofmoleculen buiten op het oppervlak blijven. Als u echter weet hoe de haarkleur wordt verwerkt en welke schade kan worden opgelopen, kunt u zich wapenen met de kennis en producten die nodig zijn om de verslechtering veroorzaakt door kleuring te herstellen.